finanschat.dk  finanschat.no  finanschat.se
finanschat.no
finanschat.dk - finanschat.no - finanschat.se
Tillbaka till framsidan

Fotbollsbörsen

Pengar inom fotboll är något som alltid har funnits. Redan år 1893 köpte Aston Villa loss den skotske anfallaren Willie Groves från West Bromwich Albion för en summa av £ 100, vilket i dagens penningvärde motsvarar drygt 125 000 svenska kronor.

Tolv år senare blev Alf Common den förste att säljas för £ 1 000, motsvarande drygt 1,2 miljoner kr i dag, när denne gick från Sunderland till Middlesbrough.


Spelarköp för 37,5 miljarder under sommaren
Med dagens mått mätt är 1,2 miljoner knappt ens kaffepengar i fotbollsvärlden, då spelare kan säljas och köpas för hundratals miljoner kronor.

I början av augusti slogs också nytt rekord för ett enskilt spelarköp när franska Paris Saint Germain köpte den brasilianske storstjärnan Neymar från spanska FC Barcelona för hisnande 2,2 miljarder kronor.


 Source: 'Neymar 2016' by "Agencia de Noticias Andes via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Detta var mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordet som låg på knappt en miljard kronor, vilket var vad Manchester United betalade för Paul Pogba när denne gick till den engelska storklubben från italienska Juventus i augusti 2016.

Neymar var inte den ende spelaren som bytte klubb under sommarens så kallade transferfönster, som är den tid under vilket det är möjligt att köpa och sälja spelare. Enligt det internationella fotbollsförbundet FIFA såldes det under sommaren spelare för inte mindre än 37,5 miljarder kronor.

Detta kan jämföras med när kinesiska Geely köpte Volvo PV, där köpesumman "endast" var 13 miljarder kronor.


Manchester Citys trupp värd över 8 miljarder
Sommarens sammanlagda övergångar visar att pengarnas makt inom fotbollen bara ökar och ökar, vilket också gör det svårare för de mindre klubbarna att hävda sig i konkurrensen om de bästa spelarna.

I dag är de största klubbarnas spelartruppen värda åtskilliga miljarder kronor. Räknar man hur mycket lagen lagt på spelarköp ligger Manchester City i topp. Laget har en spelartrupp som är värd inte mindre än 8,6 miljarder kronor, vilket är 100 miljoner kronor mer än tvåan, Paris Saint Germain.

På tredje plats ligger för övrigt Manchester Citys ärkerival Manchester United med en spelartrupp värd 7,9 miljarder kronor.

Tittar man på topp-tio-listan över de lag som har de dyraste spelartrupperna kommer sex från England, två från Spanien, ett från Frankrike och ett från Italien. Source: 'Alexander Isak' by Jakob Persson via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Miljoner även till svenska klubbar
Även om de svenska klubbarna inte på något sätt spelar i samma liga som storklubbarna ute i Europa så kan dessa ändå dra nytta av pengakarusellen. Bara under förra året sålde de allsvenska klubbarna spelare för inte mindre än en kvarts miljard kronor.

I år kommer denna summa med största sannolikhet att stiga och detta mycket på grund av AIK:s försäljning av supertalangen Alexander Isak till tyska storklubben Borussia Dortmund, som inbringade runt 85 miljoner kronor till Solnaklubben.

Isaks övergång till Dortmund innebar också nytt försäljningsrekord för en svensk klubb. Det tidigare låg på drygt 82 miljoner, vilket var vad Malmö FF fick för Zlatan Ibrahimovic när denne såldes till holländska Ajax våren 2001.


Tillbaka till framsidan

finanschat.dk  finanschat.no  finanschat.se
finanschat.no
finanschat.dk - finanschat.no - finanschat.se

Disclaimer:  
 - finanschat.se ansvarar inte för indlæg postade i chatten - allt indlæg är brugergenererede.  
 - Indlæg ansåg att overtræde erkänd bransch lagstiftning BLIVE bort øjeblikkeligt uden varsel och uden begrundelse.
 - Även investeringar kan vara både underhållande och lærerigt får riskerna för handel med værdipapirer vara mycket hög.

 - Investering på exempel marginal konto med CFD eller valuta rekommenderas endast för erfarna investerare.

Copyright ©2016-2023 finanschat.se |